tiistai 26. maaliskuuta 2013

Kummituspuu eli Operaatio Tammi

Meillä tehtiin eilen hieman suuremman luokan leikkausoperaatio kun "puukirurgi" kävi oksimassa puutarhassamme olevan lähes 100 vuotiaan tammen. Ja kuten kuvista näkyy, tämä homma ei sovi heikkohermoisille tai korkean paikan pelosta kärsiville :-) Ja sattui muuten olemaan melkein myrskytuuli!


Tammen neljä vuodenaikaa / Four seasons of the oak


Ja näin luurankomaiselta tammi näyttää tällä hetkellä... Hu-huuuuu kuin kummituspuu. Mun sydän itkee melkein verta, mutta kyllä se kesään mennessä taas vihertää, tai niin "puumies" ainakin lupaili :-)


Pari naapuria tuosta tammesta on valitellut, kun se syksyisin pudottaa lehtiään (yllätys yllätys) ja osa lehdistä päätyy heidän puolelleen. Haluaisivat meidän kaatavan koko puun, mutta ei tule kuuloonkaan! Se on meidän puutarhamme selkäranka, ollut paikallaan jo lähes 100 vuotta ja on paikkansa ansainnut. Samaiset naapurit ovat sitten suutuspäissään heitelleet lehdet aidan yli takaisin meidän puolelle (antaa heitellä vaan) ja käyneet useammankin kerran illan hämärissä provosoivasti pinoamassa lehtikasan ulko-oveamme vasten siten että aamulla oven avatessa kasa kaatuu suoraan eteiseen. Että sellaisia hauskoja naapureita meillä ;-)

Mutta heidän temppuilunsa on saanut meidät vieläkin päättäväisemmin säilyttämään tammemme ja onneksi laki on meidän puolella. Ja pienet riidanhakuiset provosointiyritykset ei meihin tepsi, eli "valuu kuin vesi hanhen selästä", mutta on minulta muutama ärräpää tässä vuosien saatossa päässyt ;-)

Ja kävi niin hassusti että pari vuotta sitten kaupunki istutti meidän koko kadun täyteen tammia; tuossa ne seisovat kauniissa rivissä kadun toisella puolen. Mahtaa näitä naapureita harmittaa kun tämä tammirivi kasvaa ja lehtimäärä vähintään triplaantuu syksyisin. Minneköhän he sitten kantavat lehtikasansa? Kaupungintalon oven taakse? ;-)

Että tällaisia juttuja tällä kertaa tuosta naapurisovusta (tai sen puutteesta).

Jos tähän loppuu vielä kuva ankeasta puutarhastamme maaliskuun lopun tunnelmissa. Mitenköhän kauan kestää ennen kuin tästä tulee VIHREÄ?! Melko toivoton olo tällä hetkellä, mutta eiköhän se siitä, pieni silmu kerrallaan :-)


23 Maaliskuu 2013 / 23 March 2013

Oho, tulipas "hieman" pitkä postaus. Nyt on paras toivotella teille hyvää viikon jatkoa. Ja tervetuloa uusille lukijoille :-)

16 kommenttia:

Kruunu Vuokko kirjoitti...

Hienoa, että osaatte pitää puolenne harmillisesti käyttäytyviä naapureita vastaan. Tammi on arvopuu ja varmasti teille tärkeä ja kallisarvoinen.

Eeviregina kirjoitti...

No jopas on hankalia naapureita!
Onneksi täällä maalla on väljempää, meidän pihapuista, varsinkin vaahteroista lentelee lehdet syksyllä pelloille ja rajaojiin, ei tarvi paljoa haravoida.
Olen ihan järkyttynyt tästä lumen paljoudesta ja yöpakkasista, luulin että ne olis jo vähentyneet mun matkan aikana!
Ihanaa pääsiäisen aikaa sinulle!

Katja - Bag End kirjoitti...

@Kruunu Vuokko & Eeviregina: Juu, meitä riittää joka junaan. Hankalia ovat (ei ainoastaan tämän tammen suhteen), mutta varmasti jos heiltä kysytään, ME olemme se hankala osa tässä yhtälössä kun emme suostu puuta kaatamaan ;-)

Piia Ingervo kirjoitti...

Melkoiseksi ovat jyränny tammirukan, mutta hyväähän se vaan tekee. Innostuu kasvamaan entisestään ja tekee kahta isompia lehtiä jotka leijailee sinne naapurin pihalle.
Mutta, teillähän siis näkyy edes jonkin sortin vihreää sävyä...meidän terassin vieressä jököttävät tuijat on parin metrin lumikinoksen alla ja
huomasinpa juuri että pupujussit on käyny järsimässä kaikki kolme omppupuutamme ihan paljaaksi.. no einekoskaanmitäänikinätehnytkään..joten tuomiolla olivat muutenkin. Ihania puksinpuita(?) kans!!! Varmaan kaunista kesälläkin...

Katja - Bag End kirjoitti...

@Piia: On se tammiparka todella kalju tällä hetkellä. Linnutkin ovat hieman ihmeissään kun istumispaikat yhtäkkiä vähenivät :-) Ja lehtiä tulee leijailemaan juu... eiköhän se sieltä oven takaa taas löydy "return to sender" tyyliin ;-)

Ja juu, puksipuu on. Meillä on niitä valtavasti tulla puutarhan puolella. Ihania ikivihreitä.

Niina Valkonen kirjoitti...

Voi olla että olet saattanut joskus kuulla myös meidän naapurista. Silloin joskus.. Tämä herra on kyllä rauhoittunut huomattavasti! En kyllä käsitä miten jotkut ihmiset osaavat ollakin tuollaisia!

Riitta Sinikka kirjoitti...

♥ toivottavasti saamme iloita ja nauttia luonnon viherryksestä oikein pian!

Pitsi ja Pipari /Mari kirjoitti...

Kiitos aamun huumoripläjäyksestä! =) Just eilen sanoin miehelle et miten täällä voi olla näin hiton kylmä vielä tähän aikaan vuodesta!! Viime vuonna tähän aikaan oltiin jo kauan sitten avattu allas/ranta-kausi..byhyy.. =( Onko siellä muuten talot sisältä kylmiä niinkuin täällä? Monesti kun parvekkeelle menee, niin ulkona on lämpimämpää...huokaus..

Mari kirjoitti...

Pitäkää tammestanne vain kiinni :) Komea puuvanhus ja leikkauksesta se varmasti innostuu.
Minusta teillä näyttää jo niin ihanan keväiselle, meillä satelee lunta!

Pikkutalon Sanna kirjoitti...

Taistelkaa tammestanne, sitä mieltä minäkin :) Mutta tosi kiva että pidätte huolta siitä !

Täälläkään suunnalla ei ole kovin ystävälliset välit kaikkien naapurien kanssa. Osan mielestä ollaan oikeinkin mukavia mutta aina mahtuu joukkoon sitä toista sorttia. Ollaan kuulemma turhan usein ja turhan äänekkäästi pihalla...tsiisus!

Tanja kirjoitti...

Naapurikateus se sielläkin taitaa vaan kukoistaa..sitä mitä itsellä ei ole niin siitä sitten valitetaan ;)
Teillä on jumalaisen ihana puutarha ja odottelen kovasti jo niitä kesäkuvia :)

Minttu kirjoitti...

Hyvä Katja, pitäkää vaan puolenne!
Meillä ennen kun asuttiin rivitalossa oli iso pihlaja takapihalla. Naapurin ja isännän mielestä sen olis saanut kaataa mutta minä en antanut! Arvaappa naurattaako miestä nyt, kun nykyisessä pihassamme kasvaa neljä pihlajantainta? Ja saako niitä kaataa? Ei todellakaan! :D
Ja vielä, hauska kuulla että teillä siellä on tuollaisia naapureita, niin meilläkin ennen... ;D

Katja - Bag End kirjoitti...

Kiitos kannustavista kommenteistanne! Jos tarvitsemme nimiä tammensäilyttämiseksi perustettuun adressiin tiedän keihin ottaa yhteyttä ;-)

@Minttu: Jaa tuossa olisikin ideaa... voisi aina istuttaa muutaman extra puun syysväriä tuomaan ;-)

Katja - Bag End kirjoitti...

@Niina: Vielä pikaisesti. En muista että meidän J (suvun 1. ko. talon omistaja) olisi pahemmin valitellut, mutta seuraavalla taisi olla joitain ryppyjä ko. naapurin kanssa ;-)

Tarjas Snowland kirjoitti...

Ihana puuvanhus, hyvä vaan kun säilytätte ja pidätte hänestä huolen :)

Katja - Bag End kirjoitti...

Kiitos Tarja. Tästä puusta pidämme kiinni kynsin & hampain; ei tosin kirjaimellisesti ;-)