perjantai 5. joulukuuta 2008

Taas pienet tontut liikkuu

"Ei itkeä saa, ei meluta saa,
joku voi tulla ikkunan taa.."

Tuli mieleen joulunalusajat kun minä ja pikkuveljeni olimme lapsia. Meillä on neljän vuoden ikäero ja olimme aika kovia kinastelemaan ja nahistelemaan. Näin joulun alla äiti keksi oivan keinon hillitä kinastelua ja muistaakseni se tepsi aika usein.

Ei kuulema saanut riidellä sillä tontut kurkkivat ikkunan takaa ja näkevät kaiken. Väittipä äiti aina silloin tällöin kivenkovana nähneensä tontun vilahtavan ikkunassa. Varsinkin tuo viimeinen upposi pikkuveljeen kuin kuuma veitsi sulaan voihin. Minä hieman vanhempana olin usein epäileväisempi, asuimmehan kerrostalon toisessa kerroksessa! Epäilyksen häivähdys siitä onko tonttuja ylipäätään olemassa käväisi myös mielessäni, mutta kun ei voinut olla sata varma (äiti osasi olla niin uskomattoman vakuuttava). Piti siis varmuuden vuoksi yrittää olla kiltisti, samalla ikkunoiden suuntaan pälyillen. Tontut keksivät keinot, uskokaa pois ;-)


"Taas pienet tontut liikkuu
ja muistiin merkitsee,
niin joulupukki tietää saa
kuka lahjat ansaitsee..."

Lopuksi toivottelen kaikille suomalaisille oikein hyvää Itsenäisyyspäivää.

17 kommenttia:

mimosamamma kirjoitti...

Liikkuuhan ne tontut, äiti uskoo vieläkin ja on kiltti:)
Ihanan jouluinen tunnelma näissä kuvissa:) Oletteko juhlineet Sinterklaasia?

Katja - Bag End kirjoitti...

Me J:n kanssa emme juhli Sinterklaasia, se on täällä ihan täysin lapsille tarkoitettu juhla (esimerkiksi vain lapset saavat lahjoja, aikuiset ei). Me keskitymme jouluun :-)

Krisse /Vaarala kirjoitti...

Voi Katja kuuinka kiva postaus. Nostalgiset postaukset ovat tällaisen Mummi höppänän mieleen.
Ja tontut kyllä liikkuu...ei aina punaiset hatut päässä..;-D
Ollaan menossa puolentunnin päästä Kotkan torille katsomaan Itsenäisyyden puhetta ja katsomalla sotilaitten Itsenäisyysparaatia.
-Krisse-

mimosamamma kirjoitti...

Puhuttiin juuri torstaina ystävättären kanssa että onkohan sitä tehny ihan väärin kun on peloitellut tontuilla:) Hänen poikansa oli ainakin hermostunut enemmän siitä kun ei saanut (lue:uskaltanut) kiukutella niin paljon kun olisi halunnut ja sillai kuvaannollisesti lyttäsi näkymättömän tontun nenän, mutta sitäkin oli sitten katuvaisena pyytänyt anteeksi..
No ei niistä tonttujutuista ainakaan mitään traumoja ole teille tai kenellekään jäänyt:)

Katja - Bag End kirjoitti...

Eihän ne tontut varsinaisesti pelottaneet, vaan ne mahdolliset jälkiseuraukset. Eli mitä jos tonttu sattuu kurkkimaan ikkunasta kun kiukuttelet, menee kertomaan joulupukille että olet ollut tuhma ja sitten et saa lahjoja!

Mutta ei minulle ainakaan ole traumoja jäänyt, tiedä sitten pikkuveljestä... :-)

mimosamamma kirjoitti...

Juu, ilmaisin väärin: ei pienet tontut tietystikään niin peloittavia olleet vaan ne seuraamukset..kamalaa olisi ollut jos joulupukki olisi tuonut kimpun risuja..risukimppu kun oli se vakiopeloittelulahja. Herttileijaa että sitä on ollut ajattelematon, mutta kyllä veljesi myös vaikuttaa aika tasapainoiselta ihmiseltä ja tykkää edelleen joulusta yli kaiken:)

mimosamamma kirjoitti...

HUPS!! Edellinen kommentti tuli tuplana joten poistin ylimääräisen.

Sirkka kirjoitti...

Hei Katja!

Olipa mukava lukea postauksesi, niin kyllä ne pikkutontut ovat ketteriä ja kipuavat hyvinkin korkealle pienillä sievillä tossuillaan...ja yltävät pienistäkin rakosista sisään.
Uskon aivan varmasti, että juuri tälläkin hetkellä kurkistelevat kauniiseen kotiinne ja ihastelevat uskomattoman kauniita pallojasi kuten minä tässä ja nyt.
Oikein mukavaa iltaa.

elina kirjoitti...

Hei.
Minua kiinnostaisi tietää tarkemmin mikä se semmoinen Sinterklaas on, miksi sitä vietetään ja ohittaako se joulun, eli kumpaa siellä odotetaan ja valmistellaan? Onko se uskonnollinen juhla? Onko kristillinen joulu enemmän vai vähemmän esillä kuin täällä missä joulupukki on ajellut porollaan, visa-kortit taskussa, seimen yli.
Kauniisti olet laittanut jo koristeita esille ja tietysti pitää olla tarkkana tonttujen varalta.

mimosamamma kirjoitti...

Taas minä!
Nyt on kuules pakkasta, ei kovaa mutta n. 5 astetta. Eli nyt jos taivaalta jotain sataisi niin se olisi lunta, toivotaan että pakkaset tulivat jäädäkseen...ainakin jouluun asti!
Että voikin jännittää näin kovasti..onko jouluna sitä lunta vai ei:)

olivieno kirjoitti...

Tuttu tapa, tontuilla uhkailu ;) Pelkäämpä että meillä se alkaa piakkoin kokea inflaatiota. Mutta usko tonttuihin pysyy lujassa kun Velmukin niitä on jo nähnyt...

Katja - Bag End kirjoitti...

@Elina: Sinterklaas on periaatteessa hollantilainen joulupukki. Tarinan mukaan ammoin eli Saint (Pyhä) Nicholas, joka oli köyhien ja lasten ystävä. Sinterklaas juontaa juurensa tuosta pyhimyksestä, mutta ei ole silti varsinaisesti uskonnollinen juhla. Sinterklaas on ollut suurempi juhla täällä kuin joulu, mutta joulu on vahvistamassa asemiaan täälläkin.

6.12. on Sinterklaasin syntymäpäivä ja edellisenä yönä hän tuo lapsille lahjat. Hän saapuu hevosensa ja reen kanssa ja tulee savupiipun kautta sisään. Lapset jättävät kenkään porkkanoita Sinterklaasin hevoselle. Sinterklaas vie porkkanat ja jättää lahjat. Ja jos olit ollut tuhma, tarinan mukaan Sinterklaas laittaa sinut säkkiinsä ja vie mukanaan Espanjaan.

Siinä se pähkinänkuoressa :-)

Katja - Bag End kirjoitti...

@Olivieno: Jollen aivan väärin muista, niin meidän äiti aloitti joskus tontuilla uhkailun jo marraskuun puolella. Hieman epäilytti onko tontut niin aikaisin liikkeellä... ;-)

mimosamamma kirjoitti...

Väliaikatietoja aamutuimaan: viime yönä satoi LUNTA!! Peukut pystyyn että pysyy maassa.

Katja - Bag End kirjoitti...

Ihanaa ihanaa! Toivottavasti pysyy nyt maassa. Onhan tässä vielä muutama päivä ennen kuin saavumme Suomeen. Toivottavasti ilmat pysyvät siellä pakkasen puolella...

Mari kirjoitti...

Meilläkin Äiti sanoi että tontut kurkivat ikkunoista ja hyvin upposin meihin ;) Jostain syystä se ei uppoa meidän lapsiin... :-//

Katja - Bag End kirjoitti...

@Mari: Tulee mieleen olimmekohan me lapsina liian hyväuskoisia ja helposti narutettavissa? ;-)